Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (2024)

FacebookXReddit

MrBeast Burger is een regelrechte hit in de Verenigde Staten, maar waarom eigenlijk en zal deze nieuwe restaurantketen waarvan de eigenaar een 24-jarige YouTuber is ook naar Nederland komen?

MrBeast is een megaster op YouTube. Jimmy Donaldson, zoals het YouTube fenomeen heet, heeft sinds kort meer dan 100 miljoen abonnees op het videoplatform en staat daarmee op de tweede plaats na PewDiePie als persoon met de meeste YouTube aanhangers. MrBeast maakt video’s over van alles: zo heeft hij het populaire Squid Game nagemaakt, maar deelt hij ook video’s waarin hij zijn mijlpalen deelt en welke door gemiddeld een miljoen mensen bekijken, wat Jimmy Donaldson a.k.a. MrBeast beslist geen windeieren legt.

MrBeast is al sinds zijn 13e actief op YouTube en er wordt gesuggereerd dat hij per jaar meer dan 50 miljoen dollar aan advertentieinkomsten binnenharkt. De vlogger, die als doel heeft om de meest succesvolste YouTuber ooit te worden, maakt slim gebruik van zijn publiek. Zo bracht hij al een eigen chocolademerk (‘Feastables’) op de markt welke na slechts 72 uur al 1 miljoen keer over de toonbank ging.

Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (1)

MrBeast heeft al meer dan 100 miljoen YouTube abbonees. Bron: YouTube

Daarnaast is MrBeast ook een filantropist. Zo richtte hij zijn eigen voedselbank, Beast Philanthropy, op en probeert hij met een mobiel voedseldistributienetwerk, in de behoeften te voorzien van mensen die op afgelegen plekken – de zogenaamde voedselwoestijn – leven. Naar eigen zeggen wist de liefdadigheidsinstelling al meer dan 1,2 miljoen maaltijden te leveren en meer dan 110.000 mensen te voeden.

MrBeast Burger: het onstaan

Tijdens COVID ging MrBeast een stapje verder. In hetzelfde jaar lanceerde hij de MrBeast Burger – een bezorgketen die via zogenaamde ghost kitchens in het hele land opereert. Dat betekent dat MrBeast Burger opereert vanuit bestaande restaurantkeukens, waardoor restaurant eigenaars een nieuwe bron van inkomsten kunnen toevoegen zonder de exploitatie te beïnvloeden, aldus MrBeast zelf. Klanten kunnen hierdoor MrBeast Burger alleen bestellen via de eigen app of via de grote apps voor voedselbezorgingsservices. Sinds de lancering heeft hij meer dan 1.000 ‘spookkeukens’ geopend in de Verenigde Staten en Europa, en het merk heeft meer dan $100 miljoen dollar aan inkomsten gegenereerd.

Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (2)

MrBeast Burger in Amerika. Bron: Twitter

Dit veranderde deze maand nadat de allereerste fysieke MrBeast Burger restaurant werd geopend in The American Dream Mall in East Rutherford, New Jersey. Het winkelcentrum was op diezelfde dag overladen met klanten die voor de eerste keer een Beast Burger in persoon konden bestellen. Het leverde taferelen op zoals we die nog kennen van de introductie van de McDonalds in de Sovjet-Unie.

We open our first Beast Burger in 10 minutes and there is 10,000+ people already in line 😯

I feel pretty good about serving all you but anyone else coming idk maybe come tomorrow/later tonight haha pic.twitter.com/TncCGHgqqp

— MrBeast (@MrBeast) September 4, 2022

Op het menu staan onder meer beladen frietjes, hamburgers, kipsandwiches en tijdelijke aanbiedingen zoals quesadillas met een Shrek-thema. Het begint van een nieuwe reis, de fysieke Beast Burger restaurants, lijkt niet een geheel willekeurig project van Jimmy Donaldson. Hij deelde zijn ambities omtrent zijn hamburgermerk in een podcast met Logan Paul:

“Hier is de manier waarop ik er naar kijk – als iets als f*cking Five Guys succesvol kan zijn, waarom kan Beast Burger dat dan niet? Zolang we concurrerende prijzen hebben en het eten fenomenaal smaakt – wat ik denk dat het doet – zie ik gewoon niet in waarom het niet zou werken”.

Het is duidelijk dat Donaldson een nationaal merk wil maken van zijn Beast Burger. Hij neemt Five Guys als voorbeeld en ziet hen als eerste concurrent om de markt in de Verenigde Staten te veroveren. Donaldson is al miljonair en heeft de middelen om nog meer fysieke Beast Burger locaties te openen, maar de vraag is hoe succesvol het kan blijven. Het is duidelijk dat zijn publiek enorm geëngageerd is, getuige de opkomst bij de opening van zijn eerste restaurant, maar tijd zal moeten leren of het een eendagsvlieg is of niet. Overigens was MrBeast verbaasd dat er zoveel mensen interesse toonden voor de Beast Burger.

Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (3)

MrBeast Burger’s fastfood menu. Bron: MrBeast Burger

MrBeast Burger in Nederland?

Op dit moment is er ondanks het grote succes bij de lancering, vooral nog heel veel onduidelijk. Buiten het feit dat nog moet blijken of de MrBeast restaurants een succes gaan zijn, is er ook geen informatie over eventuele franchisemogelijkheden en in welke steden restaurants geopend gaan worden. Canada en het Verenigd Koninkrijk zijn de enige twee landen naast de Verenigde Staten waar MrBeast op dit moment opereert, maar één ding staat wel vast: MrBeast heeft een ongelofelijk groot bereik en daardoor ook veel invloed. Een voorbeeld hiervan is de licentie die hij kreeg van DreamWorks op het intellectueel eigendom van Shrek voor een quesadilla-product. Hij mocht deze voor een korte periode exclusief via Beast Burger aanbieden en ook van dit fastfood menu wist Donaldson een groot succes te maken.

Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (4)

Shrek’s Quesadilla bij MrBeast Burger. Bron: MrBeast Burger

Met dit soort unieke ervaringen, die alleen beschikbaar zijn voor klanten van Beast Burger, wil Donaldson hoge ogen gooien, maar of dat ook betekent dat het MrBeast Burger restaurant naar Nederland komt? Eerst moet blijken of het een kortstondige hype is en of hij de fans om kan toveren tot vaste klanten, maar tot die tijd lijkt het nog iets te vroeg voor een MrBeast Burger Netherlands.

FacebookXReddit

#fastfood


Meer artikelen over Economie
308
McDonald’s geheime nieuwe restaurantconcept CosMc’s komt eraan

1 december, 2023 dingen 0

Ondanks dat McDonald's officieel niet heel veel heeft gedeeld, lijkt het er sterk op dat het bedrijf een nieuwe restaurantconcept …

312
Wat is de Big Mac-index en hoe werkt het?

6 september, 2023 dingen 0

Wanneer we denken aan McDonald's, denken velen van ons aan de iconische Big Mac - een dubbele hamburger met speciale …

131
Het ontstaan en de betekenis van Black Friday en Cyber Monday

22 november, 2022 dingen 0

De gekte die bekend staan als Black Friday en Cyber Monday zijn tegenwoordig een integraal onderdeel van het jaarlijkse shoppen, …

Uitgelicht
20x eponiemen: namen van mensen die woorden zijn geworden

31 maart, 2022 0

De man wiens naam synoniem staat voor verraad: Vidkun Quisling

27 december, 2020 0

Minder bekende triviale weetjes over kauwgom

8 december, 2020 0

Waarom is MrBeast Burger populair in Amerika en komt het ook naar Nederland? (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Tuan Roob DDS

Last Updated:

Views: 5977

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Tuan Roob DDS

Birthday: 1999-11-20

Address: Suite 592 642 Pfannerstill Island, South Keila, LA 74970-3076

Phone: +9617721773649

Job: Marketing Producer

Hobby: Skydiving, Flag Football, Knitting, Running, Lego building, Hunting, Juggling

Introduction: My name is Tuan Roob DDS, I am a friendly, good, energetic, faithful, fantastic, gentle, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.